Pieterpad Deel 1 – Pieterburen naar Haren

IMG_5510

Pieterburen – Haren

Nu buiten de herfst toch echt begonnen is en het gevoelsmatig tijd is om binnen voor de open haard te zitten met een grote mok thee heb ik juist ontzettend veel zin om naar buiten te gaan. Ik sta weer te stuiteren van enthousiasme over ons prachtige land, want vorige week zijn we dan eindelijk begonnen aan het Pieterpad.

img_55431.jpg

Vrijdag avond hebben we geslapen in Hotel Waddenweelde in Pieterburen. Een heerlijk oudbollig, maar erg gezellig, hotelletje wat bijna het hele dorp in beslag neemt.

Zaterdag ochtend, op weg naar het ontbijt, was de 1e persoon die we tegenkwamen meteen Leny van het zeehondencentrum! Er bleek in het dorp een reünie te zijn van oud-bewoners dus heel Pieterburen stond op zijn kop. De straten waren versierd met slingers en er kwam zelfs een optocht voorbij, compleet met fanfare.

  IMG_5455 onderweg

Uiteindelijk zijn we na een uitgebreid ontbijt, om 11:00 uur van start gegaan. Het was ideaal loop weer. 18 graden, licht bewolkt, en windstil.

Het was vooral voor Tijn even wennen, want tja, ga ik zelf lopen, in de wandelwagen zitten, of wat Tijn al snel wilde……de plek van Skip in de rugzak. Uiteindelijk hebben we de kids met elkaar afgewisseld in de wagen en de rugzak (best zwaar lopen met Tijn erin!) en heeft Tijn tussendoor zelf meegelopen. Het viel ons echt alles mee, en de kids vonden het heerlijk!

Qua route had ik voor dit 1e deel eigenlijk verwacht dat het heel saai zou zijn. Bij Groningen, denk ik aan leegte, lelijke fabrieken, en vooral heel veel velden en grote boerderijen. Maar zo zie je maar weer, die verwachtingen waren onterecht, want we de weggetjes kronkelen door schattige dropjes, langs prachtige boerderijen en kerkjes en overal zijn best veel bomen te vinden, waardoor het zeker niet saai is.

Het pad zelf is nog wel veel verhard en we hebben ook een groot stuk op de hoofdweg gelopen waar dus ook auto’s reden. Vanaf Winsum loop je voornamelijk over de “gewone” weg. Maar toch, net als je het bijna zat bent, komt er weer een dorpje of loop je een stukje door het weiland.

pauze  284CF514-B753-458C-85B2-31A6943A5E0B

 

 

 

 

 

 

 

Een aanrader voor de borrel stop is Cafe Hammingh in Garnwerd. Je kan hier ook lekker ‘s avonds eten en blijven slapen.

IMG_5459 IMG_5453

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk hebben we op de 1e dag ongeveer 22 km gelopen, een prima afstand met de kids, en er blijft zo nog genoeg tijd over om onderweg te stoppen, want wandelen maakt hongerig 😉

Wij hebben geslapen in  B&B Wierumerstee in een huisje met echt een prachtig uitzicht over de weilanden. Het huisje bestaat uit 1 grote ruimte met daarin 3 half open slaapruimtes. (1 ruimte met 2 1-persoonsbedden en 2 ruimtes met 2-persoonsbedden) Je hebt er dus niet heel veel privacy, maar het is wel erg gezellig!

De ingrediënten voor het ontbijt lagen al in de keuken en daarmee maak je zelf je ontbijtje klaar in de ochtend. Voor het avond eten zijn wij terug gegaan naar Pieterburen omdat onze auto’s daar nog stonden, maar je kan ook bij Cafe Hammingh eten. Als je hier in de zomer slaapt dan kan je heerlijk zwemmen achter de dijk naast het huis. Er is een zwemsteiger en de eigenaren hebben ook een bootje, waarmee je naar Cafe Hammingh zou kunnen varen.

IMG_5506 IMG_5482 IMG_5484 IMG_5490

Zondag hebben we na het ontbijt eerst weer 2 auto’s naar het eindpunt gereden. We kwamen even in de verleiding om de route van de het eindpunt terug te lopen, maar we zijn al te fanatiek, en willen alleen nog maar aansluitend richting Limburg lopen, geen etappes overslaan, en zelfs geen stukjes route afsnijden en vooral…richting het zuiden. Ik heb ergens gelezen dat  je namelijk beter van Noord naar Zuid kan lopen ….richting het “geluk”. (voor mij betekend dat vooral; lekker eten en drinken onderweg!)

De 2e dag draaide vooral om Groningen. Wat een leuke stad is dit toch, er hangt zo’n lekker sfeertje! Tijn vond het ook geweldig, hij stuiterde door de stad, zoveel te zien…

Het stuk na Groningen was ook weer zo mooi, we liepen langs prachtige meertjes en door super mooie natuur, ik snap wel dat dit het duurste stukje Groningen is.

De laatste kilometers in Haren loop je door een villa wijk. Hier hebben wij onze auto’s neergezet bij Restaurant Sassenhein. Voor ons zo een perfecte afstand en een handig opstap punt voor de volgende keer.

23F540AE-EDBD-44BE-A850-1BFA1B6567A3  IMG_5527  F24F502E-7BA3-46E4-AAFB-307A03E795DF

Ik kan niet wachten….ik heb er zo’n zin in!

IMG_5552

3 thoughts on “Pieterpad Deel 1 – Pieterburen naar Haren

 1. nohaenmaarten says:

  Leuke blog!
  Ik ben heel benieuwd hoe jullie vanaf de B&B terug zijn gegaan naar Pieterburen? Wij zouden graag ook overnachten bij wierumerstee, maar dubben een beetje omdat er geen ov stopt…

  • Selfa says:

   Dankjewel! Tja, dat is een lastige inderdaad. Wij reizen altijd met 2 auto’s, dus 1 bij de start en bij de finish en na afloop halen we dan de auto bij de start weer op. Het openbaar vervoer is hier nauwelijks. Ik geloof dat de eigenaren jullie wel op kunnen komen halen of terug kunnen brengen. ik zou ze dus even bellen of mailen wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Laat mij weten hoe het afloopt 😉 En geniet van de wandeling, het is zoooooo mooi nu 🙂

 2. nohaenmaarten says:

  Bedankt voor je snelle reactie!
  Ik denk dat wij toch de auto gaan parkeren bij station Winsum, dan met ov naar Pieterburen. Vanuit daat Pieterpad naar Wierumerstee, overnachten en dan lopen naar Groningen station. daar pakken we de trein terug naar Winsum om de auto op te halen. Moet goed te doen zijn!
  We wachten nog even het weer af, maar we willen wel graag komend weekend beginnen 🙂
  Heb je verder nog tips?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s